KENANGAN DI HONG KONG

KENANGAN DI HONG KONG

Tuesday, September 01, 2009

Menu Puasa Hari Ke 11

POPIAH CAPCAI
Bahan2 - Lobak Putih, Soon, Isi Ayam, Karet, Cendawan apatah namanya..
LP+ Karet di parut memanjang
cendawan dipotong nipis
TUmis bawang puteh + Bawang Merah + Ayam Cincang
masukkan kiub ayam + Lada Sulah + Garam secukup rasa sehingga naik bau dan ayam masak
masukkan bahan seterusnya.. lastly masukkan soon yang telah direndam..
masak sehingga naik asap..
setelah agak sejuk.. lipatlah popiah anda.. dan goreng.. cicah dengan sos Thai.. perghhhh amat menyelerakan.. Walla..


Ayam Panggang Berempah
BahanA - blender Basah (Kunyit idup, serai, lengkuas, halia, bawang merah & Bawang Puteh)
BahanA - blender kering (Jintan Manis, Jintan Puteh, Bunga Cengkeh, Buah Pala, lada hitam, bijik kEtumbar)
Tumis bahan A sehingga naik bau
Masukkan Bahan B
kacau sehingga sebati
masukkan Santan (1 ekor RM2 santan)
Mendidih masukkan Ayam dan biarkan agak kering
Lapik dulang dengan aluminium foil dan potong kentang dan atur dalam dulang
masukkan ayam dan Bakar sehingga masak..





















No comments: