KENANGAN DI HONG KONG

KENANGAN DI HONG KONG

Sunday, February 15, 2009

MINI CHEESE CAKE

Bahan-bahan
120g biskut, hancurkan
60g butter… lembutkan
250g cream cheese (Tattura)
1/2 cawan gula halus (boleh kurang sikit bagi yg tak suka manis)
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla
Blueberry secukupnya

Cara-cara

Panaskan oven pada suhu 175C.
Lapiskan muffin tins dgn paper cases.
Bagi yg takde paper cases, griskan muffin tins.
Gaulkan biskut dgn butter, masukkan 1 sudu besar ke dalam setiap paper case dan tekan2 biar padat kat bawah.


Masukkan cream cheese,telor, gula, vanilla ke dalam mangkuk besar, pukul sehingga jadi cream. Isikan setiap paper case tadi dgn adunan cream cheese, biar 4/5 penuh. Letak 3-4 biji blueberry kat tengah. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk pada suhu bilik sebelum dikeluarkan dari muffin tin.

Bagi yg tak guna paper case, guna pisau atau benda tajam potong sekeliling cheesecake sebelum keluarkan nya dari muffin tin.

No comments: