KENANGAN DI HONG KONG

KENANGAN DI HONG KONG

Saturday, September 16, 2006

Kek Coklat lagi..

Arini aku buat Kek Coklat lagi.. untuk Mimi celebrate birthday kat Sekolah dia..
Hubby aku antar masa they lunch..
Kek Coklat Kukus
Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur
Cara :
Campur koko, gula, susu cair, susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.
Tutup api biarkan adunan suam
Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.
Gaul rata dan campur tepung.
Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je).
Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan.
TOPPING COKLAT
Bahan-bahan:
250 g coklat masakan } potong kecil2
1 sudu besar majerin
130 ml double cream atau whipping cream
sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan

No comments: