KENANGAN DI HONG KONG

KENANGAN DI HONG KONG

Friday, September 01, 2006

AYAM PANGGANG 1ST TIME IN SEOUL

Buat pertama kalinya aku mencuba Resepi Ayam Panggang MIL.
Inipun hubby aku yang request... dah lama dah dia dok request aku jer malas nak layan..

So malam tu call ler MIL aku tanya resepi.. rupanya senang jer.. hehehee

Resepi:
1 ekor ayam
(dibelah 4)

Biji Ketumbar
Jintan Manis
Jintan Putih
Lada Hitam
Lengkuas
Serai
Halia
Bawang Besar
Bawang Putih
Kunyit Idup
Cili Kering
(Bahan2 diblend)

Gula
garam
Santan

Cara:
Panaskan minyak dan tumis semua bahan2 yang diblend + gula sehingga pecah minyak.
Masukkan Ayam dan gaul2 sebati.. naik bau.. masukkan Santan + garam secukup rasa.
Masak hingga agak kering.

Panaskan ketuhar.. balut ayam dengan Aluminium Foil / Daun Pisang. Panggangler hingga masak.. hehehee.. Sedappp..

No comments: