KENANGAN DI HONG KONG

KENANGAN DI HONG KONG

Wednesday, July 26, 2006

Tomyam Style

Semalam aku masak ala2 cam kat kedai Tomyam yang kami selalu order.. ahaks

Antara menu Makan Malam semalam:

Nasi Putih
Tomyam Udang
Telur Bungkus
Ikan Siakap Korea - Masam Manis
Jus Tembikai


Siakap Masam Manis
1/2 ekor ikan siakap digoreng

Sos Masam Manis
a. 2 ulas bawang putih dicincang
b. 1 biji bawang besar dicincang
c. 1/2 biji tomato dipotong dadu
d. 1 sudu cili kering yg telah diblend
e. 3 sudu sos tomato
f. 1 sudu sos tiram
g. Gula secukup rasa
h. Garam secukup rasa
i. Lemon untuk hiasan

Cara:
Tumiskan bahan (a~f) ~ masukkan gula + garam secukup rasa..
Angkat dah hiaskan dengan lemon dsb

Tomyam Udang

Bahan2:
1 pek segera Tomyam Kong
2 batang serai
daun limau purut
Udang Fresh
Tomato 1/2 biji
bawang besar
Garam
lemon
gula- sikettt jer tau..

cara2:
Rebus jer semua bahan2 tadi.. ahaks..jadi ler.. then rasa secukup rasa..


Telur Bungkus
Bahan2
2 biji telur

inti
Bawang putih + bwg merah - cincang
mix vegetables
1/4 biji tomato - dipotong dadu
Daging cincang - suka hati nak banyak mana
sos tiram
sos tomato
gula
garam

Cara buat inti:
tumis bawang2 tu
masukkan daging.. masak agak2 masak masukkan mix vegetables.. sos tiram, sos tomato, gula + garam secukup rasa..

Kulit:
pukul telur cam nak buat telur dadar.. hehehe..
agak telur masak.. masukkan inti tengah.. lipat 4 segi
telangkupkan pinggan dalam kuali.. dan terbalikkan..sure jadi.. hahaaha..

No comments: