KENANGAN DI HONG KONG

KENANGAN DI HONG KONG

Monday, July 31, 2006

Menu Ari Sabtu

Balik dari Noryanjin Fisheries Market - sibuk mengemas kat dapur.. masak itu ini..
Kul 05:00 petang baru dapat makan.. Lunch (branch)

Menu:
Nasi Putih
Kari Udang + Timun Huma
Lala goreng cili hidup
Ikan Goreng rangup
Buah Tembikai

Resepi Kari Udang Timun Huma
15 ekor udang
1/2 biji timun huma
2 ulas bawang Putih (diblend)
1/2 biji bawang besar (diblend)
1/2 kotak kecil santan
1/2 peket Serbuk kari Udang / ketam / ikan masin (ADABI)
Garam secukup rasa

Cara:
Tumis bawang putih + bawang besar
bancuh Rempah dengan sedikit air
Masukkan setelah bawang kuning +

asukkan santan
dan air secukupnya
masukkan timun
bila mendidih masukkan udang + Garam secukup rasa.. pastu biarkan mendidih
Angkat setelah Timun empuk..
Lala Goreng Cili Hidup
Bahan2
1/2 kilo Lala
4 biji cili hidup
1 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
(Cili + bawang putih + besar di blend)
Garam secukup rasa

Cara:
Tumis bahan blend
Masukkan lala
Garam secukup rasa
biarkan lala terbukak semua dan angkat.







No comments: