KENANGAN DI HONG KONG

KENANGAN DI HONG KONG

Sunday, February 15, 2009

AYAM PANGGANG BEREMPAH

Tahun ni dah 2x buat... 2 minggu turut2.. menurut kehendak Si kecik aku nih .. Suka betul dia makan ayam berempah nih.. sekali makan jerkk 1/4 ayam..


Resepi ayam panggang nih dari MIL aku sebenarnya.. ahaks..


Aritu buat 1 1/2 ekor ayam.. tak cukup.. bawak gi rumah MIL 1/2 ekor..


Resepi:
Mesin air ~ halia, lengkuas, serai, bawang puteh dan bawang besar
Mesin kering ~ biji ketumbar, jintan manis, jintan puteh dan Lada Hitam
Tumis bahan2 nih.. hingga garing.. masukkan santan dan sedikit air..
Menggelegakk masukkan ayam... dan masukkan gula dan garam secukup rasa..
ayam dah separuh masak.. keluarkan ayam.. masukkan dalam pemanggang.. panggang bersama ubi kentang.. nyakuk...!!

Rempah lebihan biarkan dalam kuali sampai pecah minyak.. best buat kuah cam ayam percik..

No comments: